HTML

Állatfarm

Az élet, a világmindenség meg minden - Orvelli nézőpontból.

Friss topikok

  • htmm: Állj, a bliccelő nem bűnöző, a késelő cigány pedig igen, mégis inkább a bliccelőn háborodnak fel. ... (2008.03.20. 09:03) Kettős mérce vagy mi?
  • Gabiszonszan: Tehát durván az 1/3-át kapod a fizetésednek. Ahhoz képest még jó arány is. Gondolj bele: a lakossá... (2008.02.28. 22:01) Kinek dolgozom?
  • dev.null: Bocs, hogy most reagálok, de egész meglepődtem, hogy van komment. Tomi: Most valóben bp-n élek, d... (2008.02.17. 23:41) vasutasokról

Linkblog

Kinek dolgozom?

2008.02.26. 13:01 :: dev.null

Régi tervem, hogy végig követem, mennyire zsákmányol ki az állam ebben a marha nagy demokráciában. Most sok szám jön, de érdemes végigrágni, méginkább végig gondolni.

Találtam egy oldalt, ami sokat segített, de ennél asszem egy picit rosszabb a helyzet (például bevezették a magánszemély különadója vagy az elvárt adó intézményét, stb).
Na tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a léggömbhámozó bt ahol dolgozom azt mondja, ad nekem 300.000 Ft fizetést. Jó sok pénz ez, örülök is neki!

Aztán jön az állam, és azt mondja a bétének, gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled: Nyugdíjjárulék, Egészségbiztosítási járulék, Egészségügyi hozzájárulás, Munkaadói járulék, Szakképzési hozzájárulás.

Így aztán mire a a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 102 450 Ft-ot, a fizetésünkön felül tehát rögtön 402 450 Ft-jába kerülünk, úgy is vehetjük, hogy ennyi a bruttó fizetésünk.

Nade mi sem ússzuk meg, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves Nagy Testvér ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled: SZJA, Nyugdíj járulék, Egészségbiztosítási járulék, Munkavállalói járulék.

És mire feleszmélünk az állam lenyúlt tőlünk 133 500 Ft-ot, 166 500 Ft forintunk marad.

Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba, vásárolok ezt-azt.

Egyszerű esetben csak általános fogyasztási javakra költök, de a termékek árában további 20% ÁFA került bele, tehát ebből a pénzből valójában csak 135 750Ft értéket vásárolhatunk, állam ismét eltesz 27 750 forintocskát.

Lehetne még lehet fokozni, ha például üzemanyagot veszünk. Magyarországon az egy liter 95-ös oktánszámú motorbenzint terhelő adó mértéke 155.5 forint (53%) a 292,90 forint/liter árra számolva, vagyis  ez azt jelenti, hogy valójában csak 137,4 forint. A többi, vagyis a 155,5 forint, az adó és adójellegű befizetés összege. Tehát ha a fizetésünket benzinre költenénk el, ami extrém persze, de a példa kedvéért mégis, akkor az állam 88 245 Ft-ot kap , mi pedig a vettünk 78 250 Ft értékű üzemanyagot.

Ha ezt összeadom 314.200 Ft. Durva, mi? Tehát ha a fizetésedből benzint veszel, az állam többet kap summa, mint a teljes fizetésed! Abszurd? Az!

Persze az se jó, ha a pénzünket félretesszük, és lakás veszünk belőle, hiszen azután illetéket fizetünk (bár a duplán adózott pénzünkből vettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét illetéket fizetünk (a triplán adózott pénzünk után negyedszer).
Autóvásárlással se járunk jobban, átírási illeték, gépjármű adó, stb. plusz az üzemanyag lásd fent.
Ha bankba rakjuk fialni, a kamat után 20% adót fizetünk.
Hogy ne legyen szép az élet be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót.

Nézzük tehát a végeredményt:
Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet teremtett, létrehozott  valamit. Ehez képest ki keresett a legtöbbet?

Az állam keresett a 300.000Ft-os fizetésemen 263 700Ft-ot.
Én pedig vehetek árut 135 750 Ft-ért.

Emlékszem az átkosban tanultuk (fiatalabbak kedvéért nem volt adó!), hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és 10%-át elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10%-ot! Hogy sajnáluk szegény parasztot, és kérdeztük, dehát milyen alapon?

Most pontosan 88%-át húz az állam a fizetésemen, még sincs pénz semmire, mégis növelik az adóterheinket tovább. El kéne ezen gondolkozni, kihez folyik az a rengeteg pénz - párfüggetlenül.

De jó, hogy vége a sötét középkornak!

Persze mocskos hazudozó vagyok, csalok a számokkal. Nézz utána a közlönyben, vagy egyszerűen üsd be ebbe az oldalba a fizetésed, a nettó fizut meg oszd el 1.2 -vel (hogy kivedd az áfát). http://www.ado.hu/munkaber2008.php

Ha már itt jársz nézd meg mennyi EÜ és TB terhet fizetsz, aztán gondolkozz el, miért fizetsz ezen felül a gyógyszertárban, a fogorvosnál, a szülésért, műtétért zsebbe.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://allatfarm.blog.hu/api/trackback/id/tr40355073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozsi 2008.02.28. 19:22:33

Egyetértek!

Gabiszonszan · http://www.anrodiszlec.hu 2008.02.28. 22:01:35

Tehát durván az 1/3-át kapod a fizetésednek. Ahhoz képest még jó arány is. Gondolj bele: a lakosság max 30%-a dolgozik a versenyszférában, ez a 30% tartja el a maradék 70%-ot (gyerek, nyugdíjas, rokkant, közszféra dolgozói, munkanélküliek).
Félreértés ne essék, nem védek senkit én is útálok adót fizetni, de az állam attól fog elvonni akitől van mit.

Más kérdés, hogy már átestünk a ló túloldalára. A populista politika (mindkét párt részéről)tette lehetővé, hogy az adók már a versenyképesség és munkahelyteremtés rovására menjenek és ha öngerjesztővé válik a folyamat (nagyobb adók - kisebb profit - kevesebb alkalmazott - kevesebb befizetés - még nagyobb adók - stb...) akkor nadon rossz lesz.

A nem adózókat kellene még inkább bevonni az adófizetés alá - a vizitdíjnak is így lenne értelme: aki TB-zik ne fizesse, de mindenki más igen. Az meg régen rossz szöveg, hogy valaki x évig fizetett ilyen-olyan adókat és hol van a pénze - feléltük. Én is, te is, meg mindenki aki valaha tanult, vagy kapott/lopott egy huncut fillért is az államtól.

süti beállítások módosítása